2020-05-09 09:32:08• hírek • Közlemény

Vásárolj és fogyassz helyi terméket, ezzel támogatva a települést, ahol élsz!

A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület kezdeményezte a Szatmári Termék közösségi védjegyként való regisztrálását az Országos Találmányi- és Védjegyhivataltól (OSIM), a bejegyzési folyamat lezárultával pedig nemrég hivatalosan is létrejött a megkülönböztető jelzés.

Bár a multinacionális vállalatok kényelmes környezetben, szélesebb termékskálával, különböző akciós ajánlatokkal kecsegtetnek minket, tudatos vásárlóként mégis a helyi gazdák, termelők, kézművesek portékáit kell választanunk. Hogy miért? Íme néhány ok a miértre!

Vásárlóként fontos tudnunk, hogy a helyi termék egészségesebb és ízletesebb. A helyi zöldség és gyümölcs 24 órán belül az asztalunkra kerül, míg a külföldi élelmiszerüzletekben találhatóak több száz, akár több ezer kilométer szállítás után kerülnek a polcokra mint “friss és egészséges” termékek. 

Sokan hajlamosak vagyunk az üzletek polcairól a külföldi terméket választani, egy látványos “BIO” címke miatt, akkor is, ha az ára magasabb, mint a többi terméké. Valójában például egy spanyolországi alma majdnem 3 ezer kilométert “utazik”, napokig lerakatokban tárolják, míg a gyermekünk uzsonnájává válik! A hosszú szállítás miatt ezeket a termékeket éretlenül szedik le és különböző vegyszerekkel kezelik, hogy a polcokon frissnek tűnjenek. A helyi zöldség és gyümölcs ezzel szemben kevesebb vegyszermaradványt tartalmaz, mivel leszedés után egy-két nappal, vagy akár csak pár órával kerülhet az asztalunkra.

Bízhatunk a helyi gazdákban!

A helyi termelők sok esetben közvetlenül kapcsolatba kerülnek velünk, a vásárlókkal, nem kockáztathatják a jó hírüket, ezért minél inkább törekednek a termékek tisztaságára. Vidékünkön is terjed a valódi, vegyszermentes, bio-élelmiszerek termesztésének gyakorlata is. 

Fontos azt is tudnunk, hogy a helyi termék vásárlásakor a helyi gazdaságokat támogatjuk: családtagunkat, rokonunkat, barátunkat, vagy szomszédunkat, ismerőst, nem egy multimilliomos külföldi ismeretlent. A helyi termelő nyereségét helyben fogja elkölteni, befektetni. Alapanyagot, segédanyagokat vásárol a helyi vállalkozásoktól, helyi szolgáltatásokat vesz igénybe. Befektetések során megtartja a jelenlegi munkahelyeket, fejlesztései és terjeszkedése során pedig új munkahelyeket teremt nem csak saját vállalkozásán belül, hanem más helyi szervezetnek, üzemeknek is munkát adva.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a helyi termelő helyi eseményeket, intézményeket támogat nyereségéből: iskolákat, sport- és egyéb rendezvényeket, míg a multinacionális vállalatok nyeresége külföldre áramlik.

A miértek sorában felsorolásunkban utolsó, de ez is kiemelkedően fontos: a helyi termelő portékája közel van, portékáját vásárolva pedig óvjuk környezetünket a hosszú szállítás és a sok csomagolóanyag használatának, eldobásának káros következményeitől.

Védjegy a Szatmári termékeknek – de miért van szükség erre?

A védjegyrendszer és a szakmai bizottság által odaitélt védjegy a „garancia”arra, hogy Ön, mint vásárló helyi és ellenőrzött minőségű terméket vesz. Ugyanakkor, egy megkülönböztető jelzés is: helyzeti előnyt kapnak a helyi termelőknek azáltal, hogy tudatosítjuk a vásárlókban, keressék a logót és válasszák a helyi, szatmári terméket.

A Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület kezdeményezte a Szatmári Termék közösségi védjegyként való regisztrálását az Országos Találmányi és Védjegyhivataltól (OSIM), a bejegyzési folyamat lezárultával pedig hivatalosan is létrejött a megkülönböztető jelzés, amely csak azon termékekre fog felkerülni, amelyek egy szakmai bizottság elbírálása alapján megfelelnek a követelmények sorának.  

Miből áll a közösségi védjegyrendszer?

A több hónapos előkészítő munka során, alapul véve számos sikeres helyitermék védjegy által alkalmazott procedúrákat, a Szatmár megyei termékek ügyét felkaroló egyesület elkészítette azt a rendszert, amely által a helyi termékek egy átfogó tanúsítási procedúra során megkapják a Szatmári Termék védjegyet. 

Az elmúlt időszakban létrejött a részletes leírása azoknak a követelményeknek, amelyek alapján a termelő megkapja a védjegyet. A jelentkezőkről, illetve a védjegy odaítéléséről a szakemberekből álló, független elbírálóbizottság dönt, figyelembe véve a követelmény- és pontrendszert. 

A Szatmári Termék védjegyet két fő kategóriában ítélik oda a bizottság tagjai: élelmiszer és egyéb termékek. A védjegyet a helyi termelők, vállalkozások egy csatlakozási kérelem benyújtásával kérvényezhetik, az elbírálási követelményekről pedig a satmarean.ro vagy szatmari.ro weboldalakon lehet részletes információkat találni.

Elsőként a régióban, a termékek megkülönböztető jelzést kapnak: a Szatmári Termék logót egy teljes arculati kézikönyvvel bocsátják a termelők rendelkezésére. 

A védjegy létrehozásán túl a folytatásban a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület mint védjegytulajdonos működteti a Szatmári Termékek védjegyrendszert, betölti a titkárság szerepét a védjegy odaítélő bizottság ülésein. Az egyesület kezeli a Szatmári Termék média és kommunikációs felületeit, népszerűsíti a helyi termékek vásárlását és fogyasztását. 

Csatlakoznál a védjegyes termékek gyártóihoz?

Ha szatmári termelő vagy, csatlakozz te is azokhoz a sikeres vállalkozásokhoz, melyek már kihasználják a Szatmári Termék védjegy adta előnyöket. A csapat első tagjai a Hutton száraztészta-gyártó, a Nachbil és Năstase borászatok, az Egri Berry és a Schwabenhof gyömölcsfeldolgozók, a Fastus pékség, a Gepida kézműves sör, a Lévai bőrdíszmű, a Tivadar méhészet, a Nova Oas ásványvízpalackozó, a Pro Avis tojástermelő, szárnyastenyésztő, a Weinberger mészárszék. Csatlakozz ehhez a sikeres csapathoz!

 

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: